רווחה

קצב גידול אוכלוסיית העיר הוא מהגבוהים ומהמבורכים במדינה – כ- 1,800 לידות בשנה בלעה"ר. ילדי העיר מהווים  כ- 63% מכלל האוכלוסייה, השיעור הגבוה ביותר של ילדים בכל ערי הארץ.

אגף הרווחה משרת כיום אוכלוסיית פונים המונה 1,255 בתי אב שבהם 6,182 בני משפחה. כחמישית מבתי האב בביתר עילית מוכרים באגף הרווחה.
על פי מיפוי התכנית הלאומית כמות הילדים בסיכון הינה 2,136 יל' מהגיל הרך ועד גיל בני הנוער.

האגף נותן מענה לאוכלוסיות היעד הבאות :
ילדים ונוער בסיכון.
הורים המתקשים בתפקודם ההורי.
ילדים ונוער שעברו פגיעה.
• משפחות במצבי בריאות מורכבים המתקשות כלכלית ותפקודית.
משפחות המעוניינות לערוך שינוי בניהול משק ביתן.
אגף הרווחה בביתר עילית מתמודד עם מספר מאפיינים ייחודיים לעיר :
גידול מואץ.
רמה סוציו אקונומית נמוכה.
משפחות ברוכות ילדים.
שיתוף פעולה עם רבני הקהילות המגוונות בעיר .
מעורבות קהילתית גבוהה כולל פעילי ציבור מחלקי האוכלוסייה השונים.
עיר בצמיחה והתפתחות.
פיתוח מואץ של מענים ושירותים בו זמנית.

מאפיינים ייחודיים אלו מציבים בפני צוות האגף התמודדויות מקצועיות מורכבות וקשות בנוסף להתמודדויות הקיימות במחלקה לשירותים חברתיים בפעילות היומיומית.
עבודת המחלקה לשירותים חברתיים בעיר חרדית הינה לא מובנת מאליה ודורשת הרבה סבלנות, סובלנות והתאמה תרבותית כדי לבנות יחסי אימון ועבודה טיפולית עם המטופלים והקהילה.

גם עבודתו של עובד סוציאלי עם משפחה ברוכת ילדים מציבה אתגר ומעמסת עבודה רבה יותר מאחר ונדרשת התאמה הן מבחינה תקציבית והן מבחינה טיפולית למשפחה ברוכת ילדים, ומשאבים אלו לעיתים מצומצמים מאד.

בשנה האחרונה עסק אגף הרווחה בטיפול במשפחות רבות, שהתמודדו עם מצבי בריאות מורכבים, הן במישור הפיזי והן במישור הנפשי.

גידול מואץ חל בתחום בעלי הצרכים המיוחדים ונדרשת עבודה מערכתית לפיתוח מענים הולמים לאוכלוסיה מתקשה זו.

אגף הרווחה אחראי על הסעתם של ילדי מעונות היום השיקומיים עד גיל 3 וכן להסעת מספר בגירים העובדים בתעסוקה מוגנת מחוץ לעיר.

באחרונה הקים האגף בשיתוף רשת 'מרפא לנפש' מרפאה לפגועי נפש בעיר. ראשי הרשת המפעילה עשרות הוסטלים ותוכניות קהילתיות לשיקום פגועי נפש נענו לבקשת העירייה והם מעמידים לרשות המטופלים בעיר צוות מקצועי ובית חם

למרות מספרם היחסי הקטן של הקשישים בעיר, אגף הרווחה שם לו למטרה לשדרג את המענים לאוכלוסיה חשובה ומיוחדת זו.

התוכנית הלאומית לילדים ונוער בסיכון
בשנה האחרונה החל תהליך יישומן של מרבית התכניות שנבחרו על ידי הוועדות היישוביות של התכנית הלאומית לילדים ונוער בסיכון. אגף הרווחה מעורב ומפעיל חלק ניכר מהתכניות.
באחרונה מרכז הארגון הארצי 'לב שומע' את הטיפול בנוער במצוקה בעיר.

בשיתוף אגף הרווחה וועדת רבנים, הקים הארגון, בעל המוניטין בטיפול בנוער במצוקה, סניף בעיר, ואנשיו, הפועלים בתאום עם אגף הרווחה והמחלקה לחברה ונוער, מרכזים ומפעילים את השירותים והמסגרות שהקימה העירייה לטיפול בנוער.

בימים אלו מצויים אנו בעיצומו של הקמת מרכז הורים ילדים לטיפול במשפחות, הכולל גם את התכנית 'נתיבים להורות' שתסייע לילדים בגיל הרך והוריהם.
כמו כן מיושמת תכנית נוח"ם, תכנית ששמה לה למטרה לסייע לנוער החרדי המנותק.
במיזם משותף עם הביטוח הלאומי וקרן רש"י מופעל בעיר בית חם לנערות. כמו"כ מופעלים בעיר 2 מעונות רב תכליתיים. בגבעה א' ובגבעה ב'.