מטרופולין בזעיר אנפין

ביתר עילית נבנתה מלכתחילה כדי להיות עיר. שטח השיפוט המוניציפאלי משתרע כיום על 5,100 דונם (כולל אזורי תעסוקה).

על-פי הפרוגרמה הקיימת, עשויה ביתר עילית לכלול כ-17,500 בתי אב שהם כ-96,250 נפש לכל הפחות.
בתי המסחר והעסקים בעיר מרוכזים ב"מרכזים מסחריים" חדשים, כמקובל ביישובים מפותחים, בעוד שבעבר היו העסקים פרוסים רק ברחוב הראשי של העיר.
חיי החברה, הפנאי והמסחר פועלים ביישוב, החל משעות הבוקר עד לשעות המאוחרות של הלילה.
בסופי שבוע, חנויות המזון, הפיצריות והמגדניות פתוחות לתוך הלילה.

שירותים קהילתיים

ראוי לציין, כי מגוון השירותים הקהילתיים שבישוב, מהווה מוקד משיכה מרכזי לתושבי היישובים הסמוכים: צור הדסה, בר גיורא, מבוא בית"ר, מטע, נס הרים וישובי גוש עציון. כל אלו הופכים את ביתר עילית ל(מעין) עיר מטרופולין (בזעיר אנפין) במלוא מובן המילה.

התחבורה הציבורית של העיר מופעלת, החל מחודש פברואר 2007 ,ע"י חברה חדשה בענף התחבורה הציבורית: חברת ”עילית“, שהוקמה ע“י חברות התחבורה ”שאשא“, ”המוביל ז‘ק יולזרי“ ו“א.נ. נתניה“.

החברה מפעילה קווי תחבורה מביתר-עילית לירושלים, לבית שמש ולבני-ברק, ומהן חזרה לעיר. הקווים בציר ירושלים-ביתר מבצעים מדי יום ביומו קרוב ל-500 נסיעות, החל מהשעה 6:00 בבוקר ועד ל-1:00 אחר חצות הלילה.

בנוסף, כן פועלים ארבעה קווי אוטובוס עירוניים, המחברים בין שכונות העיר ופעילים בתדירות גבוהה. הקווים פועלים כ'קווי מהדרין' עפ"י בקשת התושבים במצוות גדולי ישראל שליט"א מכל העדות והחוגים.

בסיוע משרד התחבורה הציבה העירייה לנוחות התושבים עשרות סככות חדישות בתחנות אוטובוס.

קופות החולים במדינה, הכירו מהר בפוטנציאל הגלום בעיר ביתר עילית, ופתחו בה מיד עם היווסדה, סניפים גדולים ומשוכללים. קופות חולים לאומית ומאוחדת, אף הקימו בה מבני קבע מפוארים ומאובזרים במיטב הציוד הרפואי המתקדם.

שני מוקדי חירום רפואי, פועלים בעיר במשך כל שעות היממה, ומספקים שירותי עזרה ראשונה. בקרוב תושלם בעז"ה בנייתו של ”מרכז חירום רפואי“, שירכז בתוכו את כל גורמי ההצלה, החירום והביטחון, בביתר-עילית. בשלב ראשון כבר הועברו למרכז החירום שירותי ה'מוקד העירוני בטחוני'.

בשנת 98' הקים מגן דוד אדום בישוב נקודת הזנקה, הכוללת 2 אמבולנסים, וזאת לאור צרכי האוכלוסיה, ההולכים ומתרבים.

בעיר הוקמו בשנים האחרונות שלושה סניפי בנק: "פועלי אגודת ישראל" "מרכנתיל דיסקונט" ו"הפועלים". הבנקים מעניקים שירותים פיננסיים לתושבי ביתר עילית וישובי הסביבה.

בשנת 94' הקים המוסד לביטוח לאומי סניף לקבלת קהל, המטפל בפניות הציבור ובמגוון הנושאים הקשורים לביטוח הלאומי. הסניף משרת את כל תושבי האיזור.

בשנת 98' הקימה העירייה עם משטרת ישראל מרכז לשיטור קהילתי (מש"ק) ביישוב והיה בכך דגם ראשוני למש"ק ביישוב חרדי. במקביל השיקה המשטרה בסיס של משמר אזרחי.

רשות הדואר פתחה שני סניפים ביישוב, בשכונת אתרוג ולאחר מכן בשכונת הגפן. המספקים את מכלול שירותי הדואר.

גנים ציבוריים

ברחבי העיר הוקמו עד היום 132 פארקים וגנים עירוניים המשתרעים על פני כ 400 דונם ובהם מאות מתקני משחקים העומדים בתקנים המחמירים ביותר ובעלי הנגשה לנכים.

במבצע ענק השלים אגף שפ"ע את שיקומם, שדרוגם והחלפתם של מתקני הגן, המשחקים והעזרים ב 110 גנים ציבוריים בעיר והתאמתם לתקני הבטיחות החדשים.

כך גם שוקמו תשתיות מערכות ניקוז ותאורה. הותקנו מחסומים מעוצבים בכניסות למניעת כניסת רכבים לשטחי הגנים. שוקמו ונרכשו מתקני מי שתייה והוחלפו מתקני חול שאינם על פי התקן, במרבדי גומי בטיחותיים ב- 20 מהגנים.

במהלך המבצע, שבו הושקעו מיליוני שקלים, שוקמו מאות מתקני גן ומתקני משחקים ב- 75 מהגנים ונרכשו 200 מתקני משחקים ובהם; מתקני קפיץ דמות. נדנדות. קרוסלות. מגדלי מבוך ועלה ורד שהוצבו ב- 25 גנים ציבוריים ברחבי העיר.

בהנחיית ראש העיר הותאמו ונרכשו מתקני משחקים, בעלות גבוהה במיוחד, שבהם הותקנו עוגנים בטיחותיים לפעוטות מגילאי חצי שנה עד ל- 3 שנים.

במהלך המבצע הוחלפו גם עשרות ספסלי גן, מתקני אשפתונים והוחלפו עשרות לוחות מודעות שהתבלו במהלך השנים.

בשלב הבא מתוכנן להציב מצלמות במעגל סגור בכל הגנים למעקב אחר המתקנים, מניעת מעשי וונדליזם ולמציאת ילדים אובדים.

בימים אלה נבנית תוכנת מחשב ייחודית שתאפשר מעקב מקצועי אחר כל המתקנים. באמצעותה יתאפשר איתור מוקדם וטיפול מהיר בכל מקרה של תקלה באחד המתקנים.

ברחבי העיר נטועים כ 3000 עצים ארצישראלים ובהם; עצי ארז, צפצפות, אלון השעם, מיש, מלה, אדר סורי, קלורוטוריה, ספיון השעווה, אלון ארוך קוצים, דונוציד.

בכל הפארקים ומוסדות הציבור הותקנו חסכמים על גבי מתקני השתיה והניאגרות וניטעה צמחיה חוסכת מים עפ"י פרמטרים של משרד החקלאות ופיתוח הכפר.